Reizen met Samuel

gernot wolfram

Reizen met Samuel

 

Een jonge vertaler heeft een relatie met de moeder van de bijzonder eigengereide Samuel. De jongen toont geen enkele belangstelling voor zijn leeftijdgenoten en leeft louter in een fantasiewereld, opgetrokken uit de sciencefictionromans van één auteur. Aan hem, een oude man in Kraków, schrijft hij brieven. Samuel droomt ervan hem ooit te ontmoeten.

Wanneer Anna voor een conferentie naar Amerika vertrekt, reist de vertaler met de jongen naar Kraków om de auteur op te zoeken. Maar in de opwindende wereld na de val van de muur verliest hij Samuel uit het oog. Op zijn zoektocht naar Anna’s kind, ontmoet de vertaler vervolgens vele mensen, onder wie Lidia en haar broer, een dubbelganger van de paus. Hun levensverhalen tonen een onvermoede wereld.

Anna reist naar het Westen, de vertaler met Samuel naar het Oosten. Maakt het uit waar iemand vandaan komt? Op reis wordt de vertaler gezien als vertegenwoordiger van een zelfbewuste Duitse generatie. Maar eigenlijk zat hij het liefst thuis, onwillig om zich in de ander te verdiepen. Het is pas de blik van de ander die hem nieuwsgierig maakt.

Gernot Wolfram is in 1975 geboren in Zittau, een stad in het drielandenpunt tussen Duitsland, Tsjechië en Polen.

‘Een lichtvoetige psychologische roman die aan Kundera en aan Nooteboom doet denken.’ Die Zeit

ISBN 9789077276211
NUR 302
Paperback
Omvang: 192 pp.
In prijs opgeheven


Laatste wijzigingen: 11-09-2008