Op de stadsmuur & De man die koning wilde worden

rudyard kipling

Op de stadsmuur & De man die koning wilde worden

Twee verhalen met een voorwoord van Marcel Kurpershoek

Wali Dad, een jonge moslim met een Britse opleiding, voelt zich vervreemd van zijn landgenoten. Van samenwerking met de Engelsen moet hij ook niets hebben. Besluiteloos slijt hij zijn dagen in het huis van de beeldschone vrouw Laloen, hoog op de stadsmuur. Wanneer in de stad religieuze rellen uitbreken, lijkt hij eindelijk partij te kiezen. Khem Singh, een held van het vroegere verzet, slaagt er tijdens die rellen in uit zijn gevangenschap te ontsnappen. Als hij contact zoekt met zijn medestanders, blijkt de mentaliteit van zijn landgenoten ingrijpend veranderd.    

In ‘De man die koning wilde worden’ weten twee avonturiers, Dravot en zijn trouwe metgezel Carnehan, de landstreken in het noordwesten van Brits-Indië binnen te dringen. Daar stichten ze een koninkrijk. Gebruik makend van symbolen en rituelen uit de vrijmetselarij, slaagt Dravot erin het ontzag van priesters en hoofdmannen af te dwingen en een eind te maken aan hun onderlinge strijd. Het succes maakt visioenen in hem wakker van een rijk dat een rol van betekenis zal spelen in de Brits-Russische strijd om Centraal-Azië. Het lot neemt echter een radicale wending, als de inlandse bevolking zich tegen hem keert.

Rudyard Kipling (1865-1936) heeft behalve romans, poëzie en dierenverhalen, veel korte verhalen geschreven. Als journalist stond hij bekend om zijn anekdotische en beschouwende artikelen. Zijn werk is bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur. Bij zijn leven was hij geliefd bij het grote publiek, later werd hij vooral gezien als een vertegenwoordiger van het koloniale Britse Rijk en raakte hij als literator in de vergetelheid.

Marcel Kurpershoek was tot voor kort ambassadeur in Pakistan – momenteel – in Turkije en is kenner van de Islam. In zijn persoonlijke voorwoord toont hij hoe we onze blik op de huidige ontwikkelingen in Pakistan kunnen verruimen door deze verhalen van Kipling te lezen.     

ISBN 978 90 77276 19 8
NUR 304
Gebonden, met stofomslag
Omvang: 128 pp.
In prijs opgeheven


Laatste wijzigingen: 11-09-2008