cover In de tuin

vita sackville-west

In de tuin

Met een voorwoord van Romke van de Kaa

 

Victoria Sackville-West was een begaafd schrijfster, maar ze was ook een bijzonder goede tuinierster. Ze schreef romans, poŽzie en reisliteratuur. Over tuinieren schreef ze wekelijks voor The Observer. Wat zij over tuinen en tuinieren heeft geschreven, hoort internationaal gezien bij het aantrekkelijkste en beste dat ooit over dat onderwerp is geschreven.

Zij was in 1930 een tuin begonnen op een verwaarloosd terrein vol puin en onkruid. In dertig jaar maakte ze daar een prachtige tuincomplex van dat tot de meest bezochte tuinen ter wereld behoort, de tuinen van Sissinghurst. De tuinkamers in verschillende kleuren zijn wereldberoemd.

Sackville-West schreef dus uit ervaring: ze begon te tuinieren en maakte een tuin naar haar eigen inzichten. Ze verwierf steeds meer kennis, maar bleef zich een echte amateur-tuinier voelen. Ze had bij haar werk voor de krant liefhebbers voor ogen, mensen die in een kleine of grote tuin, een zelfde avontuur wilden aangaan. Ze schreef alsof ze met vrienden sprak, die ze wilde vertellen wat en hoe ze het ze nu weer had gedaan.

Vita Sackville-West beschouwde haar literaire werk als haar voornaamste bezigheid. Het tuinieren en het schrijven daarover was haar hobby. Opmerkelijk is dat het juist haar tuin is die wordt bezocht en haar boeken over tuinieren, die nu nog steeds worden gelezen. De Engelse dichteres en romanschrijfster Sackville-West (1892-1962) was getrouwd met schrijver-diplomaat Harold Nicolson. Ze debuteerde met poŽzie en schreef over haar verblijf in het buitenland, in Iran, Passenger to Teheran, 1917. Haar beste romans zijn The Edwardians en The Easter Party. Tuinieren was haar hartstocht: behalve in het boek In Your Garden is dat terug te vinden in haar poŽzie The Garden, 1946. Ze werd aanvankelijk slechts door een klein publiek gelezen, hoofdzakelijk bestaand uit de leden van de Bloomsbury Group. Ze was bevriend met Virginia Woolf, die zich voor haar hoofdpersoon van haar roman Orlando, (1928) liet inspireren door de schrijfster Sackville-West. Zoon Nigel Nicolson schreef over het huwelijk van zijn ouders Portrait of a Marriage, 1973.

Oorspronkelijke titel: In your garden. Vertaald door C. en A. Tholema

‘Wie zo kan schrijven is onsterfelijk.’ Romke van de Kaa Seasons

ISBN 9789077276112
NUR 302; 420
Gebonden in linnen band, met stofomslag
Omvang 192 pp.
In prijs opgeheven

Overige titels in de serie Gianotten tuinliteratuur:

Elizabeth von Arnim: Elizabeth en haar Duitse tuin meer info

Margery Fish: De tuin die wij maakten meer info

Jamaica Kincaid: Mijn tuin (boek): meer info

Karel Capek: Het jaar van de tuinier meer info

Pieter Verhagen: Het geluk van de tuin meer info

spacer

 


Laatste wijzigingen: 11-09-2008