cover Het jaar van de tuinier

karel capek

Het jaar van de tuinier

Met een voorwoord van Paul Geerts

 

In deze tijd worden tuiniers onweerstaanbaar hun tuin in getrokken. Ze hebben hun lepel nog niet neergelegd of ze bevinden zich alweer tussen de bloemperken, hun achterwerk naar het schitterende hemelgewelf gericht. Hier verkruimelen ze een handvol aarde tussen hun vingers, daar maken ze een gaatje om vlak bij een of andere wortel een kostbaar stukje oude mest neer te leggen. Hier trekken ze onkruid uit, daar halen ze een steentje weg. Het ene moment harken ze de grond rondom de aardbeiplanten aan, even later buigen ze zich over enkele slaplanten, hun neus in de aarde, liefdevol een broze kluwen wortels strelend. In deze houding genieten ze van de lente, terwijl boven hen de zon haar glorieuze baan beschrijft, de wolken voorbijdrijven en de vogels hoog in de lucht zich aan de liefde overgeven. Reeds ontluiken de knoppen aan de kersenbomen, ontvouwen de jonge blaadjes zich in al hun beminnelijke rankheid en gaan de merels als razenden tekeer. Dan komt de ware tuinier overeind, rekt zich uit en zegt met een dromerige blik in de ogen: ‘In de herfst ga ik er veel mest bij doen, en een heel klein beetje zand.’

Karel Capek schrijft dit met liefdevolle ironie in zijn boek dat voor het eerst in 1929 in Praag verscheen. In deze lofzang op het leven in de tuin beschrijft de Tsjechische auteur de hoop en de wanhoop, de pleziertjes en het kleine verdriet en vooral de obsessies van de tuinier. Hij doet dit met een zeldzaam gevoel voor humor.

Karel Capek (1890-1938) wordt beschouwd als de belangrijkste Tsjechische auteur van de eerste helft van de twintigste eeuw. Hij schreef romans, novellen, korte verhalen, toneelstukken en essays. En hij stak zijn anti-dictatoriale gevoelens niet onder stoelen of banken. Capek werd beroemd met zijn stuk RUR waarin voor het eerst het woord robot wordt gebruikt. Karel Capek was net als zijn broer Josef, die de illustraties in dit boek maakte, ook een fervent tuinier.

Paul Geerts (1952) studeerde rechten en filosofie in Leuven, Utrecht en Florence. Hij was wetenschappelijk medewerker aan de universiteit van Leuven, en werkte daarna als advocaat, als verslaggever en als uitgever. Hij is zelf tuinier en schrijft daarover wekelijks in De Morgen en voor verschillende gespecialiseerde tijdschriften. Samen met Romke van de Kaa stelt hij jaarlijks de Tuinscheurkalender samen.

‘Čapeks werk heeft niets van zijn frisheid en glans verloren.’ The New York Times Book Review

‘Humoristisch en aanstekelijk.’ Residence

Met tekeningen van Josef Capek.

ISBN 978 90 77276 07 5
NUR 302; 420
Gebonden in linnen band, met stofomslag
Omvang: 160 pagina's
In prijs opgeheven

Overige titels in de serie Gianotten tuinliteratuur:

Elizabeth von Arnim: Elizabeth en haar Duitse tuin meer info

Margery Fish: De tuin die wij maakten meer info

Jamaica Kincaid: Mijn tuin (boek): meer info

Vita Sackville-West: In de tuin meer info

Pieter Verhagen: Het geluk van de tuin meer info


Laatste wijzigingen: 11-09-2008