cover Elizabeth en haar Duitse tuin

Elizabeth von Arnim

Elizabeth en haar Duitse tuin

Met een voorwoord van Sarah Hart

 

‘Ik hou van mijn tuin… er waren dagen in de afgelopen winter waarop ik van puur genot in mijn bevroren tuin danste, ondanks mijn leeftijd en mijn kinderen. Wel danste ik achter een struik, met gepaste eerbied voor de goede vormen…’

Dat schrijft Elizabeth in het boek over haar tuin. Binnen zijn er bedienden, maaltijden en meubels. En binnen is ook haar rechtschapen teutoonse echtgenoot, die bij Elizabeth een mengsel van irritatie en affectie oproept. Maar buiten kan ze ontsnappen aan de dagelijkse routine, kan ze haar boeken lezen, met haar drie kinderen spelen – en naar hartelust tuinieren. Door de ogen van Elizabeth zien we de seizoenen, van ‘de oase van vogelkers en groen’ in mei tot de ‘rustige dagen, karmozijnrode wilde wingerd en bramen’ van de herfst. En ieder seizoen brengt nieuwe gebeurtenissen met zich mee, beminden – maar voornamelijk onbeminden –  komen en gaan, en dit alles is vastgelegd door Elizabeths unieke, geestige pen.

Elizabeth von Arnim (1866-1941), nicht van Katherine Mansfield, werd geboren in Australië. Ze trouwde eerst met graaf von Arnim, met wie ze vijf kinderen had, en later met graaf Russell, broer van Bertrand. Haar eerste en meest succesvolle roman, Elizabeth en haar Duitse tuin (1898), is een sfeervol portret van de jaren die ze met haar eerste echtgenoot doorbracht op het landgoed van de familie in Pommeren. Daar creëerde en vereeuwigde ze de plek die haar zo na aan het hart stond – haar tuin.

Vertaald door Mien van Eek. Oorspronkelijke titel: Elizabeth and her German Garden.

‘Zwierig, meeslepend, verrassend en zomers.’ Gazet van Antwerpen

‘een ongelooflijk gek, dwars en humoristisch boek.’ NRC Handelsblad

ISBN 978 90 77276 04 4
NUR 302; 420
Gebonden in linnen band, met stofomslag
160 pagina's; 135 x 210 mm
In prijs opgeheven

Overige titels in de serie Gianotten tuinliteratuur:

Margery Fish: De tuin die wij maakten meer info

Karel Capek: Het jaar van de tuinier meer info

Jamaica Kincaid: Mijn tuin (boek): meer info

Vita Sackville-West: In de tuin meer info

Pieter Verhagen: Het geluk van de tuin meer info

 


Laatste wijzigingen: 11-09-2008